Εξοικονομω Κατ΄Οικον ΙΙ

Previous Post

Αλήθειες και Ψέμματα για το πρόγραμμα

Οι αιτήσεις ξεκίνησαν

Όποιος ισχυριστεί κάτι τέτοιο ή ψεύδεται ή αναφέρεται στο προηγούμενο πρόγραμμα με τίτλο «Εξοικονόμηση κατ΄οίκον». Τον περασμένο Αύγουστο το Υπουργείο όντως ανακοίνωσε  την δημιουργία ενός προγράμματος που στόχο έχει όμως την κάλυψη αιτήσεων που είχαν υποβληθεί και εγκριθεί από το 2014, αλλά λόγω έλλειψης κονδυλίων δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν. Αντίστοιχο πρόγραμμα είχε υλοποιηθεί και το καλοκαίρι του 2016.

Το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ΄ οίκον ΙΙ» θα ξεκινήσει μέσα στον Νοέμβριο

Εξαγγελίες και προβλέψεις για το πρόγραμμα ακούγονται για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Αρχικά κυκλοφόρησε ότι θα ξεκινούσε το φθινόπωρο του 2016, έπειτα φημολογήθηκε για την άνοιξη του 2017, τον Ιούνιο του 2017 και τώρα πλέον τον Νοέμβριο. Θεωρώ ότι η έναρξη του προγράμματος – γέφυρα που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο, θα καθυστερήσει και άλλο την υλοποίηση του «Εξοικονομώ Κατ΄ οίκον ΙΙ».

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Όπως και στο αρχικό πρόγραμμα αυτοί που θα υποβάλουν πρώτοι φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα λάβουν την επιχορήγηση συντομότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους. Το προηγούμενο πρόγραμμα (Εξοικονόμηση Κατ΄ οίκον) εξάντλησε το ποσό που είχε προϋπολογισθεί χωρίς να καλύψει την απαιτούμενη ζήτηση, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν δύο επιπλέον προγράμματα, χωρίς πάλι να καλυφθεί το σύνολο των εγκεκριμένων αιτήσεων.

Με τα λεφτά του προγράμματος θα κάνω δωρεάν ανακαίνιση στο σπίτι μου

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ΄οίκον ΙΙ» δεν προσφέρει 100% χρηματοδότηση ούτε δικαιολογεί όλες τις εργασίες που ο πολίτης έχει κατά νου. Παρέχει όμως ένα ποσοστό από 25 έως 70% του προϋπολογισμού που θα εγκριθεί (μέγιστος 25.000 €) για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα. Οι εργασίες αυτές περιλαμβάνουν:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης σε τοίχους, δώματα και σκεπές
  • Αντικατάσταση λέβητα
  • Τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα και αυτοματισμών εξοικονόμησης ζεστού νερού
  • Εγκατάσταση σκιάστρων (τέντες)

Είναι υποχρεωτική η σύναψη δανειακής σύμβασης

Σε αντίθεση με το προηγούμενο πρόγραμμα, δεν είναι πλέον υποχρεωτική η σύναψη δανειακής σύμβασης με κάποιο τραπεζικό οργανισμό. Αν ο πολίτης διαθέτει το ποσό της προσωπικής του συμμετοχής μπορεί να αποφύγει τον τραπεζικό δανεισμό. Πρέπει να ξεκαθαριστεί επίσης πως το δάνειο δεν είναι άτοκο, απλά το πρόγραμμα καλύπτει τους τόκους του δανείου για διάστημα 4-6 ετών. Αυτό σημαίνει πως αν για κάποιο λόγο δεν αποπληρωθεί το δάνειο εντός αυτού του διαστήματος, οι τόκοι αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται.

Όλες οι κατοικίες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα

Όπως είναι κατανοητό ένα πρόγραμμα που θα αφορούσε το σύνολο των κατοικιών θα ήταν τόσο πολυδάπανο που ουσιαστικά δεν θα επέτρεπε την εφαρμογή του. Για τον λόγο αυτό είναι σίγουρο πως θα θεσπιστούν κριτήρια επιλογής. Φημολογείται πως για να ενταχθεί μια κατοικία θα πρέπει να είναι χαρακτηρισμένη ως «κύρια κατοικία» και να έχει καταταχθεί στην κατηγορία Δ ή χαμηλότερα στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης η έκδοση του οποίου πρέπει να προηγηθεί της σύστασης φακέλου υποβολής. Ένα τρικ που ίσως εφαρμοστεί από το Υπουργείο θα ήταν να ζητηθεί βεβαίωση μηχανικού πως η κατοικία δεν έχει αυθαιρεσίες. Κάτι τέτοιο θα ωθούσε τους πολίτες να τακτοποιήσουν τις αυθαιρεσίες τους με τον νέο νόμο περί αυθαιρέτων (αναμένεται και αυτός μέσα στον Νοέμβριο) βάζοντας παράλληλα χρήματα στα δημόσια ταμεία. Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος έως ότου προκηρυχθεί το πρόγραμμα.

Μπορώ μόνος μου να υποβάλλω αίτηση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, όντως ο καθένας θα μπορεί να συντάξει και να υποβάλλει ηλεκτρονικά τον φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην πλατφόρμα που θα στηθεί για να υποδεχτεί τις αιτήσεις. Το πρόγραμμα όμως θα καλύπτει τα έξοδα για την σύνταξη και την υποβολή του φακέλου από εξειδικευμένους επαγγελματίες, γεγονός που καθιστά άσκοπη την υποβολή από τον κάθε πολίτη μόνο του, ιδιαίτερα από την στιγμή που δεν θα μπορεί να καρπωθεί κάποιο οικονομικό όφελος. Να σημειωθεί επιπλέον πως σύμφωνα με τις εξαγγελίες, ο πολίτης δεν θα λάβει χρήματα σε λογαριασμό του σε καμία φάση του προγράμματος. Τα χρήματα θα πιστώνονται απευθείας στους λογαριασμούς των προμηθευτών και των συνεργείων που θα αναλαμβάνουν την ενεργειακή αναβάθμιση, όταν αυτή θα χαρακτηρίζεται πλέον ολοκληρωθείσα.

Πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθώ σε μηχανικό

Το εργαλείο για την απόδειξη της επίτευξης του στόχου της ενεργειακής αναβάθμισης είναι το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Το πιστοποιητικό αυτό ουσιαστικά απεικονίζει την ενεργειακή κατάταξη ενός κτιρίου με τρόπο ώστε να επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ή στους ενοικιαστές του κτιρίου να συγκρίνουν και να αξιολογούν την ενεργειακή απόδοσή του. Απαιτείται η ύπαρξη ενός τέτοιου πιστοποιητικού πριν από οποιαδήποτε επέμβαση που σχετίζεται με το πρόγραμμα και ενός μόλις ολοκληρωθούν οι επεμβάσεις. Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης είναι επίσης απαραίτητο για όλες τις ενοικιάσεις κατοικιών και καταστημάτων και έχει 10ετή ισχύ. Εκδίδεται έπειτα από ενεργειακή επιθεώρηση που πραγματοποιείται μόνο από μηχανικούς οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως ενεργειακοί επιθεωρητές.

Previous Post Share Post :

More Posts

Leave a Reply