Σεντουκι

Η μετατροπή μιας χρησιμοποιημένης κυψέλης σε ένα ξύλινο σεντούκι αποδείχθηκε μια δημιουργική εργασία με πολλά βήματα. Αρχικά ο επιμελής καθαρισμός της πραγματοποιήθηκε με χρήση γυαλόχαρτου προσαρμοσμένο σε ηλεκτρικό τριβείο και το αποτέλεσμα ήταν το ξύλο να μοιάζει με καινούριο. Στην συνέχεια αφαιρέθηκε το καπάκι λαμαρίνας και η κυψέλη καψαλίστηκε με φλόγιστρο για δύο λόγους:

για να εξοντωθούν τυχόν μικροοργανισμοί που είχαν αναπτυχθεί κατά την διάρκεια της χρήσης και της αποθήκευσης
για να αποκτήσει το ιδιαίτερο χρώμα της

Ένα τελευταίο τρίψιμο με γυαλόχαρτο στο χέρι απάλυνε το αποτέλεσμα της καύσης.

Επόμενο βήμα η μεταφορά των εικόνων. Επιλέχθηκαν εικόνες που δίνουν την αίσθηση πως το σεντούκι ταξίδεψε από μακρυά σαν να έχει σφραγιστεί με στάμπες, όμοιες με αυτές που έβαζε το τελωνείο της Κούβας, αρκετά χρόνια πίσω στο παρελθόν. Δύο πρόσωπα, αυτά των αποδεκτών, περάστηκαν επίσης στην μια πλευρά του σεντουκιού. Για να επιτευθχεί αυτή η μεταφορά στο ξύλο, οι εικόνες αντιστράφηκαν και εκτυπώθηκαν από εκτυπωτή toner σε απλό χαρτί. Στην συνέχεια το χαρτί, από την πλευρά της εκτύπωσης αλείφθηκε με τζέλ μεταφοράς και κολλήθηκε στο σεντούκι. Αφού αφέθηκε να στεγνώσει μια μέρα, άρχισε η διαδικασία της εμφάνισης της εικόνας. Βουτώντας τα δάκτυλα στο νερό τρίφθηκε λίγο λίγο και απαλά κάθε εικόνα, μια διαδικασία που επαναλήφθηκε αρκετές φορές ώσπου να απομακρυνθεί τελείως το χαρτί. Μια επάλειψη με συντηριτικό ξύλου σταθεροποίησε τις εικόνες και έδωσε ένα στρώμα προστασίας στο σεντούκι.

Το εσωτερικό της κυψέλης επενδύθηκε με ύφασμα, ενώ στο εξωτερικό κολλήθηκε με πιστόλι θερμής σιλικόνης διακοσμητικό σχοινί τόσο στην περίμετρο της βάσης όσο και στο καπάκι. Τέλος, προστέθηκαν μεντεσέδες και γάντζος ώστε να ανοιγεί ή να ασφαλίζει το σεντούκι. Οι ιδιοκτήτες του μπορούν πλέον να ισχυρίζονται πως “…ένας γνωστός τους καπετάνιος έφερε στα κρυφά ένα κιβώτιο πούρα από την Αβάνα μέσα σε μια κυψέλη με μέλισσες κατά την περίοδο του εμπάργκο…” ή όποιο άλλο παραμύθι μπορούν να σκαρφιστούν….

Share:

  • Categories:
  • Share: